Stručnost | počinje s kvalifikacijama


Бошка Трбојевиќ

Бошка Трбојевиќ

менаџер за комуникации

Родена во Загреб, магистрирала новинарство на Факултетот за политички науки, а потоа завршила МБА на бизнис школата Cotrugli.

Кариерата ја започна во Вечерњи лист, достигнувајќи го својот експоненцијален професионален развој во Coca-Cola HBC, каде што е повеќе од една деценија директор на Одделот за комуникации и односи со јавноста за регионот Адриа и член на Раководството на компанијата.

На таа позиција беше задолжена за претставување меѓу клучните интересни групи, Владата, невладините институции и здруженија и за управување со комуникации и односи со јавноста.

Стекнала големо искуство во интегрирани комуникациски и маркетинг кампањи, подобрување на внатрешните комуникациски процеси, културна трансформација на деловната и кризна комуникација. Одделот за комуникации и односи со јавноста под нејзино раководство ги постигна своите најдобри резултати во периодот од 2008 до 2020 година и ги создаде најуспешните проекти, од кои многу беа меѓународно наградени, а угледот на компанијата во Хрватска со години, благодарение на работата на нејзината оддел, беше на највисоко ниво.

Исто така, таа посвети голем дел од својата комуникациска кариера на одржливиот бизнис. Во 2003 година, компанијата била прва во цела Југоисточна Европа што издала Извештај за одржливост, со тоа отворајќи го патот за многу домашни и странски компании да го следат примерот. Исто така, се залага за Coca-Cola во областа на управување со отпад од пакување и намалување на јаглеродниот отпечаток на бизнисот. Во текот на нејзината кариера има истакнати позиции во бизнис заедницата, како што се потпретседател на Американската стопанска комора, потпретседател на Економско-социјалниот совет на Град Загреб и претседател на мрежата на Глобалниот договор на Обединети нации (UN Global Compact) за Хрватска. Покрај тоа, таа е член на Форумот за заштита на природата при Министерството за заштита на животната средина, а активна е и во Хрватското здружение на работодавачи, Хрватскиот деловен совет за одржлив развој и други.

Во 2020. година, таа основа своја консултантска компанија и преку неа им помага на различни компании и организации да ги постигнат своите цели за рекламирање и репутација.

Таа е приватно страствен застапник за зачувување на природата, љубител на спортови на отворено и активист за правата на животните. Заинтересирана е и за литература, гастрономија и вино, патувања, музика. Претежно е веган и веројатно хипстер.