Stručnost | počinje s kvalifikacijama


Marija Pujo Tadić

Marija Pujo Tadić

Ambasador (IICA-IASE “Regionalno središte”)

Predsjednica Upravnog odbora IICA-IASE

Članica Upravnog odbor - IASE, UK

– Međunarodni stručnjak za pravo i politiku klimatskih promjena
– sveuč. Specijalist za vanjsku politiku i diplomaciju – klimatska diplomacija

Nakon višegodišnje sudačke karijere, a u želji za specijalizacijom iz Okolišnog prava 2009. god. prelazi u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje rukovodi organizacijsko-kadrovskom strukturom Fonda i izradom projekata u području zaštite okoliša i energetike, nakon čega otvara vlastiti Odvjetnički ured koji pretežno radi na predmetima iz okolišnog prava te projekte iz zaštite okoliša i energetike. U razdoblju od 2005-2009. Imenovana i Sucem Časti pri Sudu Časti Hrvatske gospodarske Komore.

Pohađala je niz specijalističkih tečajeva iz područja zaštite okoliša, da bi u lipnju 2013. godine pod mentorstvom gosp. Al Gorea i u sklopu The Climate Reality Project educirala se i stekla zvanje Climate Leader – stručnjak za klimatske promjene.

SSuosnivač je i predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA)- osnovan 2012.g.

Članica je nekoliko Povjerenstava pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te službeni član delegacije Republike Hrvatske na pregovorima o klimatskim promjenama u Parizu 2015. godine – COP21; Katowice (COP24) i Madrid (COP25).

Sudjelovala je u nizu međunarodnih projekata iz područja implementacije regulative iz područja klimatskih promjena.

Objavila je niz članaka iz područja zaštite okoliša, te redovito sudjeluje kao predavač ili panelist na Konferencijama ne temu Okolišnog prava, zaštite okoliša i klimatskih promjena, kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu, te je stalni predavača na Svjetskom Samitu u Kini organiziranom od BiT – China;

U studenom 2013. godine izabrana je za članicu Upravnog odbora Američke gospodarske komore u Hrvatskoj ukupno 2 mandata tj. 4 godine., da bi u ožujku 2018. godini bila izabrana i za članicu Task Force-a zaduženog za sporove iz Klimatskih promjena i politika (ADR) pri Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu (ICC), te za podpredsjednicu Komisije za okoliš pri ICCC-u, a u lipnju 2020. i za članicu Izvršnog odbora ICCC-a.

U 2019 g. sudjelovala je u izradi prvog Klimatskog Zakona Republike Hrvatske, a od siječnja 2020.g. kao stručnjak u područja Prava Klimatskih promjena i politika uključena je u Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU i koordinator je 4 radne skupine za koje je bilo nadležno tada Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i to: Outreach – Bilateralni I Multilateralni pregovori o Klimatskih politikama; Pravo – IG LEX; Klimatska Akcija ( Climate Action) te Spolovi i klimatske primjene (Gender and Climate Change).

U 2021.godini imenovana je za Ambasadoricu Međunarodne organizacije za održivo gospodarstvo (IASE – UK London) u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Albaniji, te je ujedno postala i članica Upravnog odbora iste organizacije na globalnoj razini.

Jačanje stručnih standarda

Međunarodni institut za klimatske aktivnosti

Trg kralja Tomislava 19,

10000 Zagreb

Hrvatska

e-pošta:

info@iica-iase.com

Telefon:

+ 385 91 958 3163